Fruittaart

Fruittaart met vegan koekbodem. Met zo’n grote hoeveelheid fruit van eigen bodem kun je een heerlijke fruittaart maken. De bodem is plantaardig (vegan) wat maakt dat de taart lichter te verteren is dan wanneer je ei of roomboter gebruikt.

De bodem is een mix van speltmeel, amandelmeel, olijfolie, water, poedersuiker en een snufje zout. Door de vruchten zit wat suiker en maismeel wat zorgt voor de binding.

Het resultaat is een heerlijke fruittaart, de bodem was precies goed!

Recept tref je alleen hier, (nog) niet in m’n boek 😉

 

Recept

(Hoeveelheid voor een taartvorm met een diameter van ongeveer 26 cm)

Ingrediënten
Vulling
  • ongeveer 1 kilo fruit
  • 70-100 gram suiker
  • sap van ½ citroen
  • 2-3 eetlepels maismeel
Bodem
  • 100 gram amandelmeel
  • 330 gram speltmeel
  • 50 gram poedersuiker
  • half theelepeltje zout
  • 100 ml olijfolie
  • 100 ml ijswater

+ taartvorm

 

Bereiding
Vulling

Bramen hoef je alleen te wassen en de vijgen alleen in parten te snijden. Deze vijgen kon ik met schil gebruiken, sommige soorten hebben een iets hardere schil en kun je beter schillen. Gebruik je bijvoorbeeld appels of peren, dan kun je die ook schillen. Snijd het fruit zodat je het makkelijk kunt verdelen in de vorm. 

Zet het fruit even in een vergiet aan de kant zodat extra vocht eruit kan lopen.

Bodem
  • Voor het ijswater kun je of 30 minuten voor tijd water in de vriezer zetten, of een maatbeker met water en ijsblokjes vullen. Het deeg is het best te kneden als het koud is.
  • Verwarm de oven voor op 175-180 graden. 
  • Rooster het amandelmeel in een koekenpan tot het lichtbruin begint te kleuren. Blijf erbij 😉
  • Laat het amandelmeel afkoelen.
  • Meng dan alle droge ingrediënten.
  • In een kuiltje voeg je de olijfolie en het water toe en begin te kneden. Kneed het snel en goed door, anders verdwijnt het effect van het ijswater.
  • Laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Strooi wat bloem op je aanrecht en rol het deeg uit tot het groot genoeg is om de taartbodem en randen te bedekken. Probeer het rond te maken, maar als dat niet lukt, kun je later van een zijde iets afhalen en op een andere plek plakken.
  • Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  • Heb je deeg over, dan kun je deze als koekjes in de oven meebakken of als het genoeg is in stroken over de taart heen leggen.
Recent Posts
0